Duizeligheid

Een veel voorkomend verschijnsel met vervelende gevolgen is duizeligheid. Slecht ter been omdat de omgeving draait en dientengevolge moeite om het sociale leven te onderhouden zijn twee voorbeelden daarvan.

Er zijn vele verschillende redenen voor duizeligheid maar twee aandoeningen met duizeligheid als verschijnsel kunnen door de manueeltherapeut gediagnosticeerd en behandeld worden, BPPD en cervicogene duizeligheid.

BPPD of te wel Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid  gaat gepaard met hevige draaiduizelingen waarbij de omgeving tolt. Het wordt veroorzaakt door kristallen die in de semicirculaire kanalen van het evenwichtsorgaan terechtkomen. Daardoor wordt de werking van het evenwichtsorgaan verstoort en lijkt het alsof de omgeving draait. Als deze kristallen weer uit de genoemde kanalen verwijderd zijn is de duizeligheid weg. De klachten kunnen onbehandeld dagen tot jaren aanhouden.

BPPD is makkelijk te diagnosticeren en te behandelen en is na behandeling veel sneller weg.

Cervicogene duizeligheid kan als verschijnsel bestaan bij nekpijn of nekstijfheid. Er is dan sprake van duizeligheid die ontstaat bij bewegingen van het hoofd, een verminderde beweeglijkheid van de nek en minder kracht en uithoudingsvermogen van uw nekspieren maar er is geen sprake van BPPD.

De verminderde beweeglijkheid van uw nek  kan door de manueeltherapeut verbeterd worden en door middel van oefeningen kunt u de kracht en het uithoudingsvermogen van uw nekspieren verbeteren, daardoor kan uw duizeligheid verminderen

De manueeltherapeut kan onderzoeken of u last heeft van cervicogene duizeligheid of BPPD.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *